Syrienkonferensen i Bryssel gör skillnad: 4.4 miljarder dollar går nu till att stärka utsatta Syrier och värdsamhällen

2018-apr-27

Humanitär hjälp behövs, men det är också viktigt att flyktingar får tillgång till arbete och utbildning. Foto: UNDP i Syrien.

Deltagarna vid konferen "Bryssel II för Syrien och regionen," anordnad av EU och FN, har anslagit 4,4 miljarder amerikanska dollar för att nå 22 miljoner utsatta människor i Syrien och dess grannländer. Vid konferensens slut hade ytterligare 3,4 miljarder dollar lovats för humanitära insatser och utvecklingsprogram under 2019 och 2020.

"Det internationella samfundet visade stark solidaritet med drabbade syrier både i Syrien och i grannländerna, liksom de länder som sedan 2011 har visat stor generositet genom att ta emot ett mycket stort antal flyktingar," sade Achim Steiner, administratör för FN:s utvecklingsprogram. "Mer finansiering kommer att behövas för att möta de stora behoven hos drabbade och utsatta samhällen, men idag ligger fokus på att nå så många vi kan."

Konflikten fortsätter att driva på den största flyktingkrisen i världen: det finns nu 5,6 miljoner syriska flyktingar registrerade, över 2,6 miljoner är barn, i en region som har stora ekonomiska, sociala och andra utvecklingsutmaningar.

Krisen i Syrien är militär, men den är också en utvecklingskris: 69 procent av befolkningen i Syrien och över 80 procent av flyktingarna lever i fattigdom. Grannländer har visat enastående generositet mot de syriska flyktingarna i över sju år trots att det lagt högt tryck på tjänster, infrastruktur och arbetsmarknader.

FN och EU har haft ett tätt samarbete inför konferensen och en gemensam uppfattning att det bara är en inkluderande och genuin politisk lösning som kan säkerställa ett slut på konflikten i Syrien.

Mer om UNDP:s arbete som svar på Syrien-krisen finner du här.

Kontaktinformation

Theodore Murphy theodore.murphy@undp.org + 1-718-915-2097 och Ludmila Tiganu, ludmila.tiganu@undp.org +32 471 702 903

UNDP Runtom i världen

Du är här UNDP Sverige Representationskontor
Gå till UNDP globalt