Nyhetsarkiv
  • Länder redan igång med implementeringen av Agenda 2030, visar ny rapport21 juli 2016Länder runt hela jorden är redan engagerade i en mängd intressanta sätt att implementera de nya globala målen för hållbar utveckling, som antogs av FN:s generalförsamling i september i fjol. Det menar en ny rapport som lanserades igår av FN:s utvecklingsgrupp, UNDG.

  • Sverige ett av fem länder som tar plats i FN:s säkerhetsråd nästa år29 juni 2016Sverige, Bolivien, Etiopien, Kazakstan vald till FN:s säkerhetsråd Den 28 juni samlades alla FN:s 193 medlemsstaterna i generalförsamlingen för att välja fem länder som ska tjäna som icke-permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd från 1 januari 2017. Omröstningen gällde fem platser uppdelade enligt geografi – två från Afrika och Asien, två från Västeruopa och en från Latinamerika och Karibien. Resultatet: Sverige, Bolivia, Etiopien och Kazakstan. Italien och Nederländerna kommer att dela på en plats genom att sitta ett år var. De nya länderna kommer att ersätta Spanien, Malaysia, Nya Zealand, Angola och Venezuela.

  • Träffa UNDP under Almedalsveckan21 juni 2016UNDP kommer att finnas på plats under Almedalsveckan, med ett internationellt fokus. Vi arrangerar flera seminarium med beslutsfattare och experter som kommer att diskutera några av de mest aktuella internationella frågorna just nu, som FN:s framtid när organisationen ska få en ny generalsekreterare, Sveriges roll som föregångsland för de globala målen, och exkludering och utanförskap – ett problem som är lika aktuellt i Nairobi som det är i Tensta.

  • Både Sverige och UNDP i framkant när det gäller hållbara upphandlingar21 juni 2016Vid en första anblick kan upphandlingar verka som något som händer i kulisserna – en specialiserad och teknisk del av UNDP:s arbete. Men upphandlingar står för två tredjedelar av UNDP:s utgifter. 2016 mötte UNDP andra FN-organ och Sveriges regering för att diskutera hur hållbara upphandlingar kan göras i stor skala.

  • Historisk process ledde till enighet om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling16 juni 2016Arbetet med att ta fram Agenda 2030 var den mest omfattande i FN-systemets historia. Mot slutet av processen hade nästan 100 nationella konsultationer, 11 tematiska konsultationer, sex konsultationer om genomföring av agendan, och pilotövningar med illustrativa mål ägt rum. Utöver det genomförde projektet «my world» en undersökning på internet med en deltagarnivå på närmare 10 miljoner personer. Den här omfattande processen har nu utvärderats i en ny rapport.

  • Kungaparet besöker FN-projekt under statsbesök i Bhutan8 juni 2016Det svenska kungaparet genomför sitt första statsbesök i Bhutan sedan Bhutan och Sverige etablerade diplomatiska relationer år 1985. Kungaparet kommer att besöka två FN-projekt – ett som syftar till att minska riskerna med skogsbränder, vilka har förvärrats med klimatförändringarna, och ett som syftar till att stärka nunnors roll i samhället. Båda projekten reflekterar Sveriges långa partnerskap med FN för att uppnå hållbar utveckling.

  • UNDP:s innovationscenter släpper rapporten ‘2015 Year in Review: Innovation for 2030’. För att uppnå de globala målen behövs investeringar i innovation.7 juni 2016I en rapport som lanseras idag delar FN:s utvecklingsprogram UNDP med sig av exempel på hur framväxande teknologier och nya förhållningssätt kan stärka utvecklingsinsatser runtom i världen. Rapporten, ‘2015 Year in Review: Innovation for 2030’ visar att internationella organisationer kan vara katalysatorer för innovationer som närmar sig lösningar på världens största utmaningar.

  • Pappersåtervinning och äggkartonger blir en nystart för ungdomar i Bhutan6 juni 2016Genom ett UNDP-drivet program där papper återvinns för att producera äggkartonger har flera ungdomar som tidigare varit beroende av alkohol och droger fått en nystart i livet.

  • Hög tid att börja fokusera på katastrofeberedskap1 juni 2016Ledare från hela världen samlades nyligen i Istanbul för det världsomspännande toppmötet World Humanitarian Summit. Mötet gav en unik möjlighet att fatta meningsfulla beslut för att förbättra den nuvarande situationen och reducera humanitära behov på lång sikt.

  • Torka påväg i Uganda - Sveriges och UNDP:s insatser bygger motståndskraft31 maj 2016Uganda - Med stöd från Sveriges regering och UNDP har Ugandas regering och lokala samhällen tagit ”stora steg mot att hantera risker från naturkatastrofer, klimatförändringar och klimatvariationer, inklusive El Niño och El Niña, med en långsiktig vision om motståndskraft. Ugandas ekonomiska och mänskliga utveckling är tätt sammanlänkat med ett antal resurser och sektorer, särskilt jordbruk, vatten och naturresurser, inklusive skogsbruk, och alla dessa sektorer behöver god planering för att klara variationer i klimatet.

Kontakta UNDP Sverige
Telefon: +46 8 545 232 50
caroline.aberg@undp.org