Photo: Norrsken Foundation


2 februari, Stockholm
– FN:s utvecklingsprogram (UNDP) ingår ett partnerskap med Norrsken Foundation i lanseringen av Norrsken Impact Accelerator – ett globalt acceleratorprogram för att stötta startups med potential att lösa vår tids största utmaningar. En unik grupp av framstående entreprenörer, investerare och startups kommer att samlas för att accelerera arbetet för att nå Globala målen. Bland mentorerna finns över femtio framgångsrika ledare och grundare av företag som Klarna, Minecraft, Soundcloud, Good American, Kry, Meltwater, Voi, Rekindle och Brilliant Minds.

När vi går in i ett nytt år, med bakgrund av COVID-19-pandemin och en hägrande klimatkris är det tydligare än någonsin att vi måste öka takten för att nå Agenda 2030. Det kommande decenniet, Decade of Action, kräver ett omfattande svar från hela samhället och ett brett och djupgående engagemang med näringslivet är avgörande för att vi ska kunna nå målen.

"UNDP ser fram emot att bidra till Norrsken Impact Accelerator. Liksom Norrsken, tror UNDP att kraften som kan frigöras ur innovation och entreprenörskap är nödvändig för att öka takten och nå Globala målen," säger Achim Steiner, chef för UNDP.

"Vi är själva entreprenörer och det här är ett acceleratorprogram som vi önskar hade funnits när vi startade våra egna företag. Kombinationen av entreprenöriella ekosystem, investerare med global räckvidd och UNDP:s djupgående expertis kommer att vara en perfekt språngbräda för snabbt växande startups med potential att lösa världens tuffaste utmaningar," säger Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken Foundation.

Norrsken Impact Accelerator riktar sig till startups som befinner sig i ett tidigt tillväxtstadium. Programmet är öppet att ansöka till för startups inom alla impact-områden, men fokus för det här året kommer att vara food-tech och agri-tech. Tjugo startups kommer att väljas ut för att delta i programmet och får då en investering på 100 000 dollar vardera i utbyte mot en ägarandel på 5 procent. I sommar kommer deltagarna att välkomnas till ett åttaveckorsprogram i Stockholm där de kommer att få stöd från erfarna entreprenörer och rådgivare, bland annat experter från UNDP. Programmet kommer att avslutas med en Demo Day där programdeltagarna får presentera sina affärsmodeller för investerare och potentiella kunder.

Sedan 2017 har UNDP arbetat med över 200 initiativ i 40 länder i partnerskap med stiftelser, riskkapitalister, företagsacceleratorer, institutionella investerare och givare för att stödja en bred grupp av entreprenörer att utveckla och accelerera deras innovativa teknologiska lösningar och affärsmodeller för att bidra till Globala målen. UNDP kommer att bidra med djupgående expertis inom områden som mat, jordbruk, vatten, affärsmodeller för Agenda 2030, mätning av impact och hållbart ledarskap. UNDP kommer även att bidra med ett multisektoriellt perspektiv och marknadskunskap från de länder där UNDP är verksamt.

Sista ansökningsdag till programmet är den 28 februari 2021.

Ansök här: https://www.norrskenimpactaccelerator.com/

 

 

 

 

Icon of SDG 02 Icon of SDG 09 Icon of SDG 12 Icon of SDG 13 Icon of SDG 17

UNDP Runtom i världen

Du är här UNDP Sverige Representationskontor
Gå till UNDP globalt