New York, 13 februari 2020
– Idag går kändisar och ungdomsaktivister samman med FN-personal, regeringar och civilsamhället för att lansera Mission 1.5, en kampanj som syftar till att ge människor en möjlighet att föra en närmare dialog med regeringar om ambitiösa åtgärder för klimatet.

Målet med Mission 1.5 är att ge 20 miljoner människor världen över möjligheten att göra sin röst hörd och ge sin åsikt i vilka åtgärder de vill se antas av sina ledare för att begränsa klimatförändringarna. Kampanjen, som går under ledning av FN:s utvecklingsprogram (UNDP), hoppas kunna ta itu med klyftan som uppstått mellan medborgare och regeringar i kölvattnet av att allmänhetens åsikter inom klimatfrågan ökat, vilket resulterat i såväl skolstrejker som massprotester.

Kampanjen är uppbyggd kring ett internet- och mobilbaserat videospel, utvecklat av UNDP tillsammans med experter inom spelutveckling, klimatvetenskap och allmän omröstning, där du som spelare tar sig an rollen som klimatpolitiker och fattar beslut för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.

Efter spelomgången uppmanas du att rösta om vilka åtgärder du helst vill se antagna för att rädda klimat. Dessa uppgifter kommer sedan att analyseras och skickas till beslutsfattare, som ofta saknar tillgång till tillförlitlig information om den allmänna opinionen kring klimatåtgärder.

Inför klimatförhandlingarna i Paris 2015 genomfördes den största internationella undersökningen av allmännhetens åsikter kring klimatförändringar någonsin och omfattade då 10 000 människor i 76 länder.

Spelet Mission 1.5 finns på https://mission1point5.org/ och kan spelas av människor i alla världens länder.

"Tillsammans med samarbetspartners från både den privata och offentliga sektorn har vi med denna kampanj möjligheten att koppla samman miljontals människor med sina regeringar i en innovativ dialog kring lösningar för klimatkrisen och hur vi kan öka ambitionen inför klimatförhandlingarna COP26 i Glasgow senare i år”, menar Achim Steiner, UNDP:s högste chef.

 

Om Mission 1.5

Mission 1.5 har utvecklats av UNDP och partners som en online-plattform där människor utbildas inom klimatåtgärder och kopplar dem samman med sina regeringar och beslutsfattare. Kampanjen heter Mission 1.5 eftersom vi måste agera nu för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader.

 

Icon of SDG 13

UNDP Runtom i världen

Du är här UNDP Sverige Representationskontor
Gå till UNDP globalt