Den 24 mars lanserar UNDP (FN:s utvecklingsprogram) en ny digital kunskapsplattform som genom lättillgängliga och intresseväckande fakta gör det enklare att förstå utvecklingen i världen. Vid lanseringen i Stockholm talar bland andra biståndsminister Matilda Ernkrans och Clara Henry programleder eventet.

Blir världen bättre? Det är en fråga med många svar. Många av oss lever längre, friskare och rikare liv. Men vårt sätt att leva utsätter planeten för stor press och krig och konflikter skakar vår värld.

“Under en längre tid har den globala utvecklingen gått i rätt riktning. Den extrema fattigdomen har minskat, demokratier har växt fram, jämställdheten ökar och många människor har fått det bättre. Men på senare tid, inte minst efter pandemin, riskerar utvecklingen att delvis stanna av på grund av klimatförändringar, krig och konflikter. Kunskap kring de utmaningar vi står inför utgör första steget för att vi ska kunna agera. Därför är UNDP:s verktyg ”Blir världen bättre?” så viktigt” säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

“Blir världen bättre?" är en vidareutveckling av UNDP:s populära bok med samma namn, som distribuerats i över tvåhundra tusen exemplar i Sverige. Den digitala plattformen hjälper användaren att förstå mänsklighetens utveckling inom olika områden och göra sin röst hörd i frågor om hållbar utveckling. 

“Ökad kunskap om världen är nyckeln till engagemang för vår gemensamma framtid. Genom visuell presentation av fakta och statistik gör plattformen det enklare att förstå de utmaningar och möjligheter som vi står inför - och kanske komma lite närmare svaret på frågan: Blir välden bättre?” säger Henrik Fredborg Larsen, chef för UNDP:s nordiska kontor.

För att fira lanseringen av "Blir världen bättre?" bjuder UNDP in elever, lärare, partners och beslutsfattare till ett event i Stockholm den 24 mars. Det finns också möjlighet att följa eventet via livestream.

Lanseringen leds av skådespelerskan och programledaren Clara Henry som samtalar om globala frågor tillsammans med bland andra biståndsminister Matilda Ernkrans. Alla som närvarar på plats får också chansen att testa den nya plattformen först av alla.

"Blir världen bättre?” har tagits fram av UNDP Sverige med stöd av Sida.

Den nya plattformen finns tillgänglig på: www.blirvärldenbättre.se

Mer information om lanseringseventet finns här.

 

Presskontakt

Albert Askeljung
albert.askeljung@undp.org
076-281 46 77

UNDP Runtom i världen

Du är här UNDP Sverige Representationskontor
Gå till UNDP globalt