En familj som söker skydd i Kyivs tunnelbana. Foto: Oleksandr Ratushnyak / UNDP Ukraine


UNDP bistår det ukrainska ministeriet för digital transformation med nya digitala stödtjänster till ukrainska flyktingar, samt sociala och humanitära tjänster till stöd för de som är kvar i Ukraina. De digitala tjänsterna gör det möjligt för människor att komma åt viktiga dokument, så som id-handlingar, och registrera sig för andra viktiga samhällstjänster.

När striderna rasar över de norra, östra och södra delarna av Ukraina förblir många samhällen avskurna och människor kan inte lämna sina hem. Samtidigt är miljontals människor på flykt i desperat behov av hjälp, både i Ukraina och i angränsande länder. UNDP har funnits på plats i Ukraina sedan tre decennier tillbaka och samarbetar med regeringspartners för att snabbt förstärka tillgången till digitala tjänster. Det kommer att göra det möjligt för människor att få stöd var de än befinner sig, utan att behöva resa till officiella kontor som kan ha förstörts, eller in i konfliktområden där deras liv kan utsättas för fara.

"När vi reste genom Kyiv såg vi bostadshus som just hade jämnats med marken, helt förstörda av striderna", säger Dafina Gercheva, UNDP:s chef i Ukraina.

Miljontals människor har tvingats lämna sina hem med ett ögonblicks varsel, många utan möjlighet att ta med sig viktiga tillhörigheter. 

"Det digitala systemet gör det möjligt för människor att komma åt viktiga dokument, såsom id, betalkort och pass. Vi utvecklar också systemet så att det kan vägleda människor som behöver hjälp med boende, utgifter eller andra kritiska stödtjänster. Det kommer också att bidra till att kartlägga människors rörlighet från Ukraina, så att vi kan förutse var hjälpen kommer att behövas som mest”, säger Dafina Gercheva.

I takt med att konflikten intensifieras samarbetar UNDP också med den statliga räddningstjänsten och lokala myndigheter för att analysera och reparera skador på elförsörjning, kommunikation och annan viktig infrastruktur.

“Ukraina och dess folk lever i en mardröm. Att säkerställa att familjer och samhällen kan hålla kontakten är avgörande. Vi kommer att ha ett nära samarbete med regeringen för att följa upp och åtgärda skador på landets kommunikationslinjer och för att hålla viktiga offentliga tjänster igång”, säger Dafina Gercheva.

Insatserna är en del av ett pågående projekt mellan det ukrainska ministeriet för digital transformation och UNDP, som genomförs med stöd av Sverige. 

 

Presskontakt
Albert Askeljung 
albert.askeljung@undp.org 
+46 76 281 46 77


 

 

UNDP Runtom i världen

Du är här UNDP Sverige Representationskontor
Gå till UNDP globalt