Läs mer om UNDP:s arbete

COVID-19

Mänskligheten behöver ledarskap och
solidaritet för att besegra coronaviruset


Coronaviruset COVID-19 är vår tids globala hälsokris. Sedan virusets uppkomst sent förra året har det spridit sig till alla kontinenter förutom Antarktis. Men COVID-19 är långt mer än en hälsokris. Genom att viruset drabbar varje land som det sprider sig till, riskerar virusutbrottet att leda till förödande sociala, ekonomiska och politiska kriser som lämnar djupa sår.

De olika FN-organen arbetar tillsammans för att hjälpa länder klara av den här svåra situationen. UNDP leder den socio-ekonomiska svarsplanen mot COVID-19 och arbetar under ledarskap av FN:s landkoordinatorer.

Människor förlorar arbeten och inkomst varje dag, ovetandes om när vardagen kommer att bli sig lik igen. Små önationer, starkt beroende av turism för sin överlevnad, har tomma hotell och öde stränder. Internationella arbetsorganisationen ILO uppskattar att 195 miljoner jobb kan försvinna.

Världsbanken förutspår i år en nedgång på 110 miljarder dollar i remitteringar, pengar som migranter och gästarbetare skickar hem till sina hemländer, vilket kan innebära att upp till 800 miljoner människor inte kommer att kunna tillgodose sina grundläggande behov.

UNDP:s arbete

Alla länder måste agera omedelbart för att förebygga, hantera och återhämta sig från COVID-19 och dess effekter. FN:s generalsekreterare António Guterres har lanserat en global humanitär åtgärdsplan på två miljarder dollar för några av världens mest utsatta länder.

Utvecklingsländer riskerar att förlora minst 220 miljarder dollar i inkomstkällor och under FN:s konferens om handel och utveckling (United Nations Conference on Trade and Development) vädjade FN om 2,5 triljoner dollar för att stödja dem.

Med erfarenhet från tidigare sjukdomsutbrott som Ebola, HIV, SARS, tuberkulos och malaria och en lång historia av att arbeta tillsammans med privat och offentlig sektor, stödjer UNDP länder med att agera omedelbart och effektivt på COVID-19 som en del av vårt mandat att utrota fattigdom, minska ojämlikheter och förebygga kriser och katastrofer.

Nästa fas i UNDP:s krishantering av COVID-19 stödjer beslutsfattare att se bortom den omedelbara återhämtningen, mot 2030, för att kunna ta beslut och hantera komplexitet och osäkerhet inom huvudsakligen fyra områden: god samhällsstyrning, socialt skydd, grön ekonomi och digital transformation.

Kärnstöd är grunden för detta arbete och UNDP:s operativa kapacitet och närvaro i 170 länder och territorier, samt på regional och global nivå. Kärnstöd är den mest flexibla finansieringsmetoden och gör det möjligt för UNDP att vara agila och effektiva med att stödja länder. Kärnstöd är särskilt viktig för att kunna hantera utmanade och komplexa kriser som COVID-19 pandemin eftersom dess flexibilitet är avgörande för att möta de skiftande behoven på marken.

Läs mer om UNDP:s arbete här.

“Vi arbetar redan för fullt, tillsammans med FN-familjen och andra partners, främst enligt tre akuta prioriteringar: stödja hälso- och sjukvården med upphandling och tillgång till nödvändig medicinsk utrustning under WHO:s ledarskap, stärka länders krishantering och arbeta med kritiska sociala och ekonomiska konsekvenser.” Achim Steiner, chef på UNDP


UNDP har stöttat länder sedan krisens början. Medan den omedelbara hanteringen av COVID-19 fortskrider och efter att ha utvärderat de direkta, medellånga och långsiktiga behoven, rör vi oss nu in i det socio-ekonomiska svaret på pandemin.

Vi stödjer småföretagare i Bosnien och Hercegovina efter en rapport visat att hälften av dessa riskerar att behöva stänga under de kommande månaderna.

I Ecuador använder vårt Accelerator Lab crowd sourcing för att koppla samman de mest utsatta människorna med mat, varor och tjänster.

Både Afghanistans sårbara ekonomi och fredsprocess hotas av pandemin och UNDP arbetar därför för att utöka socialt skydd för fattiga och utsatta afghaner, såsom pensioner för äldre och inom offentliga arbeten.

UNDP inser den oerhörda betydelsen av små, familjeägda företag och arbetar därför med beslutsfattare för att etablera en kontinuitetsförsäkring för företag under svåra perioder.

I Asien-Stillahavsregionen, som har en stor befolkning unga människor, drar vi nytta av kreativiteten och visionen som finns hos unga startups, så att de både kan ta sig igenom dessa svåra tider och komma på kreativa sätt att lösa de nya utmaningar som vi står inför.

Volontärer i låginkomstområden i Buenos Aires håller upp affischer för UNDP:s Accelerator Labs. Affischerna ger instruktioner kring hur bankärenden ska skötas under rådande sociala distansåtgärder. Maj 2020. Foto: UNDP Argentina/Magdalena Diehl

I Demokratiska republiken Konga har UNDP, WFP (World Food Programme) och departementet för sociala frågor och humanitära insatser lanserat ett program för penningöverföringar för att stödja 7 000 utsatta familjer. Programmet syftar till att mildra de socioekonomiska effekterna av nedstängningar till följd av COVID-19. Maj 2020. Foto: UNDP DRC/Mariam Ouedraogo

En socialarbetare arbetar för att öka kunskap om COVID-19 och delar ut tvål till en låginkomstfamilj i Bangladesh. UNDP kan genom stöd från partners ge 1,5 miljoner dollar i akut stöd till 50 000 fattiga familjer. April 2020. Foto: UNDP Bangladesh/Fahad Kaizer

Hind Al Garbely arbetar i ett COVID-19-program som har skapat 400 arbeten för unga människor i Gaza. Juni 2020. Foto: Shareef Sarhan/UNDP PAPP

En medlem i volontärprogrammet i Karbala levererar mat till en familj som lever i utsatthet. Volontärprogrammet skapades genom ett gemensamt UNV- och UNDP-projekt och inspirerar till ökat volontärarbete i småskaliga samhällsprojekt. April 2020. Foto: UNDP Iraq/abdullah Dhiaa Al-deen

.

Vi fortsätter att arbeta för att företag och politiska ledare ska införa en tillfällig basinkomst för världens fattigaste och utvidga flödet av remitteringar, som är livsviktiga för den globala ekonomin och för BNP i många låginkomstländer.

I Nigeria har FN lanserat en ny COVID-19-fond, Basket Fund, för att stärka nuvarande insatser och stödja regeringens svar på pandemin. Detta inkluderar penningöverföringar och utdelning av mat och livsmedel till utsatta grupper.

En försäljare säljer dekorationer inför Vesak-festivalen, som är en populär turistattraktion i maj, i Colombo, Sri Lanka. Sri Lanka är ett av många länder som starkt förlitar sig på turism och påverkats allvarligt av avbrottet i turistresor. Att diversifiera ekonomin är ett måste framöver, av såväl socioekonomiska som strategiska anledningar. Foto: Ruwan Walpola/Shutterstock.com

I stora delar av Arabvärlden arbetar vi med regeringar och medborgare för att leverera nödvändiga tjänster och bekämpa felaktig information.

Samtidigt som vi gör allt detta måste vi beakta hur vi kan förhindra uppkomsten av liknande pandemier i framtiden. I ett längre perspektiv kommer UNDP att arbeta för att stötta länder att bättre kunna förebygga och hantera kriser som denna och vi kommer att arbeta för att världen tar till sig de lärdomar som kommer ur denna kris.

Ett globalt agerande idag är en investering i vår gemensamma framtid.

 

 

Övervak COVID-19 med hjälp av data från Världshälsoorganisationen