COVID-19

Mänskligheten behöver ledarskap och
solidaritet för att besegra coronaviruset


Coronaviruset COVID-19 är vår tids globala hälsokris. Sedan virusets uppkomst sent förra året har det spridit sig till alla kontinenter förutom Antarktis. Fallen ökar dagligen i Afrika och Sydamerika och Europa har nu blivit sjukdomens epicentrum.

Länder skyndar för att bromsa coronavirusets spridning genom att testa och behandla patienter, bedriva kontaktspårning, begränsa resande, sätta medborgare i karantän och stoppa alla större folksamlingar som sportevenemang, konserter och skolutbildningar.

Pandemin rör sig som en våg genom världen – och kan komma att slå hårdast mot dem med minst resurser att hantera den.

Men COVID-19 är långt mer än en hälsokris. Genom att viruset drabbar varje land som det sprider sig till så riskerar virusutbrottet att leda till förödande sociala, ekonomiska och politiska kriser som lämnar djupa sår.

Vi befinner oss nu i okänt territorium. Många av våra samhällen går inte att känna igen från bara en vecka sedan. Dussintals storstäder har övergetts då människor stannar inomhus, antingen av eget beslut eller enligt regeringars order. Affärer, restauranger, barer och teatrar stängs löpande ned.

Människor förlorar arbeten och inkomst varje dag, ovetandes om när vardagen kommer att bli sig lik igen. Små önationer, starkt beroende av turism för sin överlevnad, har tomma hotell och öde stränder. Internationella arbetsorganisationen ILO uppskattar att 25 miljoner jobb kan försvinna.

 

UNDP:s arbete

Alla länder måste agera omedelbart för att förbereda, besvara och återhämta sig från COVID-19. FN-systemet stödjer världens länder i varje steg, med fokus på de mest utsatta.

Med erfarenhet från tidigare utbrott som Ebola, HIV, SARS, tuberkulos och malaria och en lång historia av att arbeta tillsammans med privat och offentlig sektor, stödjer UNDP länder med att agera omedelbart och effektivt på COVID-19 som en del av vårt mandat att utrota fattigdom, minska ojämlikheter och bygga motståndskraft mot kriser och katastrofer.

 

“Vi arbetar redan för fullt, tillsammans med FN-familjen och andra partners, främst enligt tre akuta prioriteringar: stödja hälso- och sjukvården med upphandling och tillgång till nödvändig medicinsk utrustning under WHO:s ledarskap, stärka länders krishantering och arbeta med kritiska sociala och ekonomiska konsekvenser.” Achim Steiner, chef på UNDP

 


UNDP har stöttat länder sedan krisens början. Vi har donerat mer än två miljoner andningsskydd och tillhandahållit livsavgörande medicinsk utrustning som röntgenapparater, IR-termometrar, infusionspumpar, skyddsdräkter, handskar och desinfektionssprit.

I Libanon stödjer vi regeringen med att utveckla en katastrofhanteringsplan. I Vietnam arbetar vi med regeringen för att tillhandahålla information till etniska minoritetsgrupper och människor med funktionsvariation framförallt på landsbygden.

Tillsammans med WhatsApp, WHO och UNICEF har vi lanserat en informationshub som tillhandahåller sjukvårdsrådgivning till miljarder människor över hela världen.
 

Foto: Basak Kabadayi/Shutterstock.com


Vi arbetar med AMV, en av världens största reklambyråer och skådespelaren, författaren och komiken Stephen Fry i kampanjen Tweet Zero som belyser de enkla åtgärder du kan göra för att minska sjukdomens spridning, som att tvätta händerna, stanna hemma när du är sjuk och inte vidröra ansiktet.

Alla delar av samhället måste vara delaktiga för att minska spridningen av COVID-19 och dämpa de förödande konsekvenser som krisen riskerar att förorsaka redan utsatta grupper och ekonomier.

Vi måste återuppbygga tillit och samarbete inom och mellan länder och mellan människor och deras regeringar.

UNDP:s stöd bidrar också till att säkerställa att länders individuella åtgärder för att bekämpa krisen är omfattande, rättvisa och inkluderande så att ingen lämnas utanför och så att länder kan fortsätta att ta kliv framåt för att uppnå Globala målen för hållbar utveckling.

Samtidigt som vi gör allt detta måste vi beakta hur vi kan förhindra uppkomsten av liknande pandemier i framtiden. I ett längre perspektiv kommer UNDP att arbeta för att stötta länder att bättre kunna förebygga och hantera kriser som denna och vi kommer att se till att världen tar till sig de lärdomar som kommer ur denna kris.

Ett globalt agerande idag är en investering i vår gemensamma framtid.

 

 

Läs mer om UNDP:s arbete kring COVID-19

Laddas…
Laddas…
Laddas…

 

Övervak COVID-19 med hjälp av data från Världshälsoorganisationen

 

Icon of SDG 03

UNDP Runtom i världen

Du är här UNDP Sverige Representationskontor
Gå till UNDP globalt