​De är vinnarna till FN:s utvecklingsprograms pris för hållbar utveckling

2018-apr-18

Vinnare av priset för bästa kommunikation gick till Spilloteket, ett lärarinitiativ från Norrland. Foto: Teodor Axlund.

17 april 2018 – Ahmed Abdirahman, Spilloteket, Fryshuset, RFSL Ungdom och Bee Urban, de är vinnarna till FN:s utvecklingsprograms (UNDP:s) pris för Globala målen för hållbar utveckling som delades ut under tisdagskvällen.

Priset för bästa personliga engagemang gick till Ahmed Abdirahman, grundaren av the Global Village som genom Järvaveckan bidragit till såväl inkludering som stärkt demokrati. Bästa kommunikation gick till tre lärare från Jämtland som skapat Spilloteket, ett initiativ som genom träffsäker kommunikation och spillmaterial från jämtländska industrier inspirerar barn och lärare att lösa dagens stora utmaningar.

Vinnare i kategorin bästa partnerskap blev Fryshusets plattform we_change som ger ungdomar möjlighet att möta samhällsaktörer över sektorsgränser för att tillsammans komma fram till lösningar för en mer hållbar värld. Bästa innovation tilldelades Bee Urbans projekt Blommor för bin för deras insatser för det minskade antalet vilda bin som hotar vårt ekosystem. Kvällens sista pris delades ut av H.K.H. Prinsessan Sofia till det bästa initiativet inom kategorin inkludering. Det kammades hem av RFSL Ungdom för projektet Newcomers Youth som ger stöd till unga nyanlända HBTQ-personer.

Princess SofiaH.K.H prinsessan Sofia delade ut priset för bästa inkludering. Foto: Teodor Axlund.

UNDPs vårgala samlade 150 svenska nyckelaktörer för hållbar utveckling

Vinnarna mottog sina priser under ’UNDPs vårgala – En målmedveten kväll’ på tisdagskvällen på Fotografiska i Stockholm. ”Genom svenska folkets röster fick vi fram fem inspirerande vinnare som på olika sätt bidrar till viktiga samhällslösningar genom beslutsamhet, handlingskraft och uppfinningsrikedom,” sade Caroline Åberg, Sverigerepresentant för UNDP.

Evenemanget, som samlade 150 svenska nyckelaktörer för hållbar utveckling från regeringen, myndigheter, privat sektor, media, akademi, civilsamhället och individuella eldsjälar, arrangerades med stöd av Svenska Postkodstiftelsen. ”Vi är jätteglada att kunna stödja uppmärksammandet av dessa mycket inspirerande initiativ för Globala målen och därmed hoppas vi kunna bidra till att fler engagerar sig för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet,” sade Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Kvällens talare var UNDP:s chef Achim Steiner, Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Ardalan Shekarabi, civilminister, och Jan Eliasson, FN:s tidigare biträdande generalsekreterare. Artisterna Maxida Märak, Rickard Söderberg och Maja Francis uppträdde under kvällen och konferencier var vloggaren, författaren och programledaren Clara Henry.

AX102571Artisterna framträdde tillsammans mot slutet av kvällen. Foto: Teodor Axlund.

Globala målen för hållbar utveckling är den mest omfattande globala agendan för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Världens ledare har förbundit sig till 17 Globala mål med 169 delmål för att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämliheter, lösa klimatkrisen och främja fred och rättivisa. Målen gäller för alla länder – rika som fattiga – och ska uppnås till år 2030. Läs mer på www.globalamålen.se

United Nations Development Program (UNDP) är FN:s utvecklingsprogram och arbetar för att stötta länder att nå Globala målen till år 2030. Vi finns på plats i 170 länder för att avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen.

Kontaktinformation

Carolina Given-Sjölander, Kommunikationsansvarig

carolina.given.sjolander@undp.org, +46 707 60 20 77

Läs mer om galan via #UNDPgala

UNDP Runtom i världen

Du är här UNDP Sverige Representationskontor
Gå till UNDP globalt